Germina, Nadal al voltant de la cuina

Fa cosa d’un any, estàvem treballant cap on volíem portar Germina els propers anys i vam preguntar a les famílies què era allò que més valoraven. A tots els centres sense excepció van contestar que aquí se sentien com a casa. Més enllà de que tot estigués ordenat, hi hagués plantes i els espais estiguessin cuidats, van destacar la cuina com el lloc que sentien més acollidor.

Gairebé la meitat (44%) de les famílies de Germina son monoparentals, i també més de la meitat (51%) tenen una xarxa de suport molt feble: ni tiets ni avis a la ciutat. Això fa que a més de les moltes dificultats amb que es troben, sovint es poden sentir soles davant la seva realitat.

Aquests dies de Nadal a Germina son moment de trobada. El  berenar-sopar-festa de Nadal que fa cada centre reunint a tots els infants, joves i famílies és un dels moments més importants. I en aquesta trobada, la cuina juga un paper clau: grups d’infants, adolescents i joves han estat fent tallers preparant delicatessens pel sopar, algunes famílies han vingut pels matins també per preparar menjar, i el dia de la festa tot gira al voltant de la cuina: plats que s’escalfen, que s’acaben de cuinar, i mares i equip educatiu amb els seus barrets de nadal que ho acaben d’organitzar tot.

Cada any a cada centre, alguna d’aquestes famílies ens diu que aquest sopar de Germina és dels pocs moments d’aquestes festes que “senten Nadal”, més enllà d’orígens i cultures. Ens diuen que senten que tenen un paper, que soc part i ho celebro amb la meva gent.

I és que el Nadal a Germina gira al voltant de la cuina, les seves olors, les seves veus i  música de fons, els seus colors. I és així que ens proposem que sigui aquest moment i aquest espai. Un espai acollidor, un punt de trobada molt especial entre infants, adolescents, joves, famílies i equip educatiu.

Desplaça cap amunt