Germina en el camí del treball amb perspectiva de gènere

L’any 2019 Germina va iniciar la implementació d’un projecte transversal a nivell d’entitat centrat en la perspectiva de Gènere. No veníem de zero, ja feia temps que entre els equips hi havia una remor, una necessitat d’afinar millor l’anàlisi que fem de la realitat que ens trobem per tal d’intervenir-hi, ja sigui amb els infants, joves i famílies com en la nostra manera de treballar en equip.

Aquest tros de camí de Germina no és casual i va directament lligat als passos que la societat ha anat fent empesa pel moviment feminista, que tenen impacte en diferents àmbits, incloent-hi el de la intervenció socioeducativa.
L’educació en perspectiva feminista se centra en una gran varietat d’àmbits: la identificació i l’abordatge de la violència masclista, la visibilització i valorització de l’aportació de les dones a la societat, l’apoderament, la visibilització dels col·lectius LGTBIQ+ i de la diversitat afectivosexual, la corresponsabilitat en les cures, la resignificació dels rols i estereotips associats a cada gènere, etc.

Per treballar tots aquests àmbits, per nosaltres és imprescindible fer-ho prenent consciència des d’on partim, i tenir en compte que en aquest món desigual el que significa créixer i socialitzar-se com a dona pot ser molt diferent depenent del teu context. No és el mateix créixer i socialitzar-se com a nena i dona quan el futur és incert perquè demà la teva família pot ser desnonada, quan no arriben els diners, quan has migrat o no tens xarxa de suport. Ens cal, doncs, reconèixer els diversos eixos de desigualtat que ens travessen i entendre com operen de manera interseccional amb el gènere i amb l’orientació sexual de cadascú.

També fer-ho tenint en compte el moment social, actualment complex, on els valors i avenços empesos gràcies al feminisme es troben amb topalls de resistència, especialment entre els homes joves. Algunes per “no sentir-se interpel·lats”, d’altres alimentats per discursos obertament misògins o d’odi, que utilitzen les xarxes com a altaveu.

Si el 8 de març té un sentit, és el d’aturar-se per un instant, analitzar, formar-nos, reflexionar, fer balanç, donar espai al treball que fem, fer autocrítica i sobretot, agafar forces per continuar posant cada dia el nostre gra de sorra en donar resposta els nous reptes socials.

Desplaça cap amunt