La fundació germina celebra les VI Jornades sobre maltractament endinsant-se en el relat de l’infant o adolescent víctima de maltractament

  • La sessió de formació anual, enfocada a professionals dels sectors social, educatiu i sanitari, ha aconseguit una alta participació d’assistents, fet que demostra una vegada més el gran interès que suscita.
  • Durant el darrer any, l’entitat ha atès a 76 infants o adolescents que han estat víctimes de maltractament o abús. El 46% dels casos han estat maltractaments greus, la majoria d’ells dins el context familiar.
  • Aquesta sisena edició de les Jornades ha posat el focus en l’escolta del relat de l’infant o adolescent per part del professional que atén.

Santa Coloma de Gramenet, 22 de maig de 2023.– La Fundació Germina ha celebrat el passat 19 de maig a Santa Coloma de Gramenet la sisena edició de la conferència sobre maltractament infantil i adolescent titulada “Professionals davant l’escolta i el relat”. Germina és una entitat sense ànim de lucre compromesa amb el suport a infants, joves i famílies en situació de vulnerabilitat, a través dels seus centres a Santa Coloma de Gramenet, Badalona i també a Madrid.

Les ponències d’aquesta edició pretenien aprofundir i oferir recursos pràctics per a una intervenció més acurada dels i les professionals que treballen amb infància i adolescència i es troben amb situacions de maltractament o abús. Durant les 3 ponències programades es va donar resposta a preguntes com Què m’està explicant l’infant més enllà del que es veu? Des d’on l’escolto? Com ho trasllado?…

La jornada ha comptat amb la participació de 215 professionals dels àmbits social, educatiu i sanitari que estan en contacte directe amb infants, adolescents i famílies que han viscut o es troben en situacions de maltractament. A la jornada també hi han participat l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon i Carles Campuzano, Conseller de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya.

Mario Cuixart, director de la Fundació Germina destaca la importància de comptar amb eines i recursos per part de professionals, tant de serveis públics com de les entitats socials, per fer front i acollir de la forma respectuosa possible i alhora responsable les verbalitzacions i explicacions per part d’infants o adolescents quan han estat víctimes de maltractament.

En el darrer any, l’entitat ha detectat i atès fins a 76 infants o adolescents que patien situacions de maltractament o abús sexual amb 54 famílies implicades, el que representa un 15% dels infants o adolescents que atén l’entitat. Un 46% d’aquests casos corresponien a situacions molt greus, la majoria dins el context familiar.

Marta Simó, pediatra i coordinadora de l’Equip de Suport al Tractament de la Infància Maltractada de l’Hospital de Sant Joan de Déu, ha estat l’encarregada de guiar les Jornades de Maltractament, aportant el seu punt de vista des de l’àmbit sanitari.

Sergi Mora, psicòleg forense i docent universitari, ha parlat sobre la memòria en processos de victimització en infants i adolescents. La seva ponència ha aprofundit en el funcionament de la ment i l’articulació del relat davant un fet impactant. “Mai hi haurà un relat exacte. Davant un trauma, el record està alterat i això condiciona la capacitat per explicar-se. Per tant, no és el mateix, exactitud que credibilitat, ja que no recordar és un mecanisme de la nostra ment per afrontar el patiment.”

Sònia Ricondo, advocada especialitzada en violències ha fet una ponència crítica i realista amb el sistema judicial, actualitzant els participants en les lleis aprovades recentment i que han estat d’actualitat, com la nova llei de la llibertat sexual o la de protecció a la infància i adolescència davant la violència. “Necessitem gent que humanitzi la justícia i que la facin accessible”.

Finalment, Roc Masiques, psicòleg a l’EAIA Girona i membre del Laboratori del Vincle Afectiu de la Universitat de Girona ha explicat en què consisteix la teoria del vincle afectiu i la importància que té en l’escolta. “Hem d’ajudar als infants a crear un sistema de creences on se sentin estimats, que tenen gent disponible físicament i emocionalment. Sentir-se pensat per l’altre. Aquestes figures de què depenen les han de contenir i protegir fins que aquest ho necessiti.”

La jornada formativa ha acabat amb una cloenda institucional on ha parlat Mario Cuixart, -Director de Germina-, Núria Parlon -Alcaldessa de Santa Coloma- i Carles Campuzano -Conseller de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya-. Ambdós responsables polítics han destacat la iniciativa de Germina de portar a terme una jornada que ha esdevingut referent, i alhora han constatat la importància de la implicació de l’administració pública per disposar recursos en favor de la infància i especialment la que ha patit situacions de maltractament.

Sobre la Fundació Germina:

La Fundació Germina és una entitat sense ànim de lucre que treballa a Santa Coloma de Gramenet, Badalona i també a Madrid oferint suport i acompanyament a infants, joves i famílies en risc d’exclusió social. Atén directament cada dia a 400 infants i joves i les seves respectives famílies a través dels seus projectes i iniciatives.

Amb l’objectiu de difondre coneixement per a procurar el benestar emocional d’infants i joves, cada any organitza aquestes jornades formatives dirigides a professionals del sector educatiu, social i sanitari.

Per a més informació o concertació d’entrevistes:
comunicacio@germina.org
María Trenza – 93 468 61 29

Desplaça cap amunt